2015-10-12

Kurczak po meksykańsku

Niezwykły smak Meksyku na talerzu? To możliwe dzięki kurczakowi z warzywami w stylu meksykańskim, otulonym kwaskową nutą limonki. Danie jest pożywne i zdrowe, a co najważniejsze doskonale rozpieszcza nasze kubki smakowe niesamowitą grą aromatów i smaków użytych składników. Przepis pochodzi z e-booka "Przepisy Matki Natury" Hortex.
Kurczak po meksykańsku
Potrzebne składniki

- Mieszanka meksykańska Hortex
- 0,5 kurczaka
- 0,5 limonki
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1/4 łyżeczki chili
- świeżo mielony pieprz
- sól do smaku
- olej rzepakowy (do smażenia)
+ ryż jaśminowy

Przygotowanie
KROK 1. Kurczaka dzielimy na porcje: skrzydełko, udko, podudzie oraz pierś, którą możemy dodatkowo podzielić na 2 lub 3 części (w zależności od jej wielkości). Wszystkie części przekładamy do miski, obsypujemy je solą, pieprzem, słodką papryką i chili oraz dodajemy plasterki limonki - odstawiamy na około 1 godzinę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

KROK 2. Zamarynowane części kurczaka podsmażamy na rozgrzanym oleju rzepakowym, a następnie przekładamy je do garnka i dusimy pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie dodajemy mieszankę meksykańską i dusimy do uzyskania miękkości przez warzywa. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z ryżem jaśminowym.
Kurczak po meksykańsku

1 komentarz: