Propozycja na smakowite ciasteczka z dodatkiem kurkumy i rodzynek. Ciasteczka są aromatyczne i kruche, dzięki czemu doskonale sprawdzą się jako mała przekąska do kawy. Dodatek rodzynek sprawia, że każdy kęs dostarcza nam smakowitej dawki bakaliowej słodyczy.
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 80 g rodzynek sułtańskich
- 110 g masła
- 2 jajka
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu migdałowego
Przygotowanie
KROK 1. Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajka oraz kilka kropel aromatu migdałowego i miksujemy wszystkie składniki dla odpowiedniego ich połączenia.KROK 2. Do powstałej masy dodajemy mąkę, kurkumę oraz proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto. Na koniec do ciasta dodajemy posiekane rodzynki sułtańskie i ponownie mieszamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy je na około 15 minut do zamrażarki.KROK 3. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, podsypując je delikatnie mąką i wycinamy kształty za pomocą foremki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.KROK 4. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut.Upieczone ciasteczka studzimy i gotowe! :)W tych ciasteczkach naprawdę można się zakochać! Znikają bardzo szybko ;)
Jeśli jednak chcemy, aby zostały z nami przez kilka dni - przechowujmy je w metalowej puszce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz