Propozycja na smakowite, mocno kakaowe serduszka otulone mleczną czekoladą. Ciasteczka dodają nam energii i rozpieszczają nasze podniebienie :) Od czasu do czasu warto pozwolić sobie na chwilę czekoladowego zapomnienia :D
- 350 g mąki pszennej typ 650
- 170 g cukru brązowego
- 110 g masła
- 40 g gorzkiej czekolady
- 5 łyżeczek ciemnego kakao
- 2 jajka
- 50 ml mleka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ziarenka z laski wanilii
POLEWA
- 2 czekolady mleczne
Przygotowanie
KROK 1. Masło i gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (metalową miskę ustawiamy na garnku z gotującą się wodą), a następnie dodajemy cukier trzcinowy i dokładnie mieszamy. Zawartość studzimy.* do przygotowania ciasteczek możemy użyć także zwykłego cukruKROK 2. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy pozostałe suche składniki: kakao, sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli i wszystko dokładnie mieszamy.KROK 3. Do suchych składników dodajemy ostudzone masło z czekoladą i cukrem, 2 jajka, ziarenka wanilii oraz mleko i zagniatamy ciasto.Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kształty za pomocą foremki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.KROK 4. Ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 11 minut. Po ostygnięciu polewamy je lub maczamy w rozpuszczonej mlecznej czekoladzie i zostawiamy do stężenia polewy.Gotowe ciasteczka przechowujemy w metalowej puszce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz