Propozycja na smakowite, aromatyczne i wyraziste klopsiki przygotowywane w stylu bawarskim (Frikadellen mit Meerrettich). Klopsiki są lekkie, a zarazem pożywane i bardzo sycące. Ich smak jest wyjątkowy, ponieważ łączą w sobie nutę słodkości ketchupu oraz nutę pikanterii - chrzanowej i paprykowej. Klopsiki drobiowe są doskonałym dodatkiem do obiadu. Świetnie smakują z puree ziemniaczanym oraz świeżą surówką.
- 500 g piersi z indyka
- 2 spore łyżeczki chrzanu
- 2 łyżki ketchupu
- 1 cebula biała
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka słodkiego sosu sojowego
- 1 jajko
PRZYPRAWY
- majeranek
- papryka słodka
- papryka ostra
- czosnek granulowany
- pieprz czarny
- sól do smaku
DODATKI
- olej rzepakowy (do smażenia)
- bułka tarta (do panierki)
Przygotowanie
KROK 1. Oczyszczoną pierś z indyka mielimy w maszynce do mięsa i dodajemy do niej chrzan, ketchup, jajko, sos sojowy, bułkę tartą (u mnie w wersji bezglutenowej) oraz przyprawy: majeranek, czosnek granulowany, słodką i ostrą paprykę, pieprz czarny i sól do smaku.KROK 2. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, szklimy ją na oleju rzepakowym, studzimy i dodajemy do mięsa. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, nabieramy porcje masy, którą rolujemy i delikatnie spłaszczamy, formując klopsiki.KROK 3. Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron na złoty kolor.Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym i gotowe! :)
Zrobiłem! Najlepsze mielone jakie jadłem - dzięki!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) Polecam się na przyszłość :) Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńMożna to zrobić z innego mięsa?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej :) Można je zrobić z mięsa wieprzowego np. z łopatki lub szynki albo pomieszać mięso drobiowe i wieprzowe :)
OdpowiedzUsuń