2015-10-18

Afrodyzjakalny łosoś

Owoce morza i ryby to naturalne afrodyzjaki, które często są najlepszym potwierdzeniem powiedzenia: "przez żołądek do serca". Dzisiejsza propozycja to zdrowa bomba afrodyzjakalna czyli łosoś otulony w listki lubczyku oraz czosnek - także naturalne afrodyzjaki. Ryba kładziona na lekkim sosie czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego.

Afrodyzjakalny łosoś
Potrzebne składniki

- filety z łososia
- liście lubczyku
- czosnek granulowany
- olej rzepakowy
- pieprz grubo mielony
- sól morska

SOS CZOSNKOWY
- 150 g jogurtu naturalnego
- sok z cytryny
- mały pęczek koperku
- cukier brzozowy (ksylitol)
- 2 ząbki czosnku
- sól do smaku

Przygotowanie
KROK 1. Na początku przygotowujemy sos czosnkowy. Do miseczki wlewamy jogurt naturalny, dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekany drobno koperek, zakwaszamy całość sokiem z cytryny, dosładzamy cukrem brzozowym i doprawiamy solą do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

KROK 2. Z łososia odcinamy skórę, dzielimy na filety, które obsypujemy solą morską, grubo zmielonym pieprzem, czosnkiem granulowanym i liśćmi lubczyku. Doprawioną rybę skrapiamy olejem rzepakowym, zawijamy w papiloty (w folię aluminiową) i zostawiamy w marynacie około 15 minut. Następnie układamy ją na grillu lub wstawiamy na parę na około 12 minut. Gotowego łososia podajemy z sosem czosnkowym oraz ulubionymi dodatkami (polecam kuskus i świeżą sałatkę). 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz