Płatki drożdżowe to jadalna, nieaktywna postać drożdży, przez co w odróżnieniu do tych świeżych, nie fermentują one w naszym układzie pokarmowym, a dostarczają nam wiele cennych właściwości. Te drobne, kremowe płatki to produkt rolnictwa ekologicznego, uprawiany w ściśle chronionych warunkach na melasie buraczanej.
Nieaktywne drożdże mają niesamowity aromat oraz smak, który przeplata nutę serową, orzechową oraz bardzo delikatną słodycz. Można dodawać je do rozmaitych potraw tj. zupy, kremy, sosy, pasztety, ale również posypywać nimi kanapki, makarony, ryże, kasze oraz stosować do panierki jako zdrowy zamiennik bułki tartej.
Płatki drożdżowe oprócz niesamowitego smaku, posiadają wiele cennych wartości odżywczych, przez co wzmacniają organizm, podnoszą naszą odporność na wszelkie infekcje, dodają sił i zdrowej energii, zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego oraz utrzymanie odpowiedniej mikroflory jelitowej.
W płatkach drożdżowych spotkać możemy:
- Witaminy z grupy B, które mają ogromny wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci. Płatki drożdżowe za niesamowite bogactwo tych witamin, śmiało można nazwać płatkami urody, ponieważ przyspieszą wzrost włosów i paznokci, sprawiają, że te są zdrowe oraz mocne, a skóra gładka i jędrna. Dzięki nim możemy pozbyć się uciążliwych problemów tj. trądzik czy nadmierne przetłuszczanie się skóry i włosów. Wszystko to zapewniają witaminy z grupy B, odpowiedzialne za właściwe przemiany tłuszczów, węglowodanów i białek;
- Kwas foliowy, odpowiadający za prawidłowy wzrost, podział i funkcjonowanie wszystkich komórek organizmu. Jest szczególnie zalecamy kobietom w ciąży i ją planującym;
- Białko, którego źródłem są płatki drożdżowe jest łatwo przyswajalne. Białko reguluje przebieg procesów biologicznych i immunologicznych, pomaga w budowie tkanek i narządów oraz syntezie enzymów i hormonów;
- Fosfor, który dba o utrzymanie równowagi kwasowo - zasadowej organizmu, wzmacnia oraz mineralizuje nasze kości i zęby, a także zapobiega osteoporozie;
- Potas, odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego oraz wzmacnianie i dobrą pracę serca. Potas reguluje także ciśnienie krwi oraz korzystnie wpływa na pracę mózgu;
- Magnez, odpowiedzialny za prawidłową pracę układu nerwowego, zapobiegający skurczom mięśniowym i zmęczeniu oraz łagodzący stany napięcia;
- Wapń, który wzmacnia nasze zęby, kości, mięśnie oraz układ krwionośny, a także zapobiega osteoporozie;
- Chrom, pomagający w odchudzaniu i utrzymaniu szczupłej sylwetki, zapobiegający napadom głodu oraz regulujący poziom cukru we krwi;
- Błonnik, który reguluje i wspomaga procesy trawienne, oczyszcza układ pokarmowy z zalegających w nim resztek, zapobiega zaparciom oraz łagodzi niestrawność i wszelkie podrażnienia jelit oraz żołądka.
- Kwas asparaginowy, mający działanie pobudzające i zapobiegające skurczom nerwowym. Kwas asparaginowy pośredniczy w procesach metabolicznych zachodzących w komórkach nerwowych, jest źródłem energii dla komórek mózgu, a także łagodzi uczucie zmęczenia oraz poprawia pamięć i koncentrację.
Płatki drożdżowe oprócz zawartości cennych składników odżywczych, odznaczają się niską zawartością soli oraz tłuszczów, a także są świetnym zamiennikiem białka występującego w mięsie.
Zastosowanie płatków drożdżowych
- możemy spożywać je bezpośrednio, popijając wodą i traktować jako suplement diety
- możemy zagęszczać nimi zupy, kremy, sosy i dipy
- dodawać do pasztetów, zapiekanek, sałatek oraz koktajli
- posypywać nimi kanapki, ryże, warzywa, kasze i makarony
- przygotować wegański parmezan*
- możemy zastępować nimi bułkę tartą i stosować do panierki
* WEGAŃSKI PARMEZAN jest jednym z najpopularniejszych produktów przygotowywanych z płatków drożdżowych. Otrzymuje się go poprzez zmiksowanie płatków drożdżowych z orzechami nerkowca oraz migdałami.
Kotlety drobiowe w płatkach drożdżowych
Potrzebujemy
- piersi z kurczaka
- 1 jajka
- płatków drożdżowych
- soli ziołowej
- pieprzu białego
- oleju rzepakowego do smażenia
Przygotowanie
KROK 1. Pierś z kurczaka oczyszczamy ze ścięgien i włókien, dzielimy na filety i rozbijamy je tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą*.
* tym sposobem unikniemy rozerwania i ewentualnego rozpryskiwania się mięsa.
Rozbite kotlety oprószamy z obu stron solą ziołową i białym pieprzem.
KROK 2. Przyprawione kotlety obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w nieaktywnych płatkach drożdżowych.
KROK 3. Tak przygotowane kotlety smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor.
Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami.
Sos musztardowy z płatkami drożdżowymi
Potrzebujemy
- 6 łyżeczek musztardy sarepskiej
- 3 czubatych łyżeczek płatków drożdżowych
- 0,5 szklanki mleka (u mnie bez laktozy)
- 1 płaskiej łyżeczki ksylitolu
- soli do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy 3 czubate łyżeczki płatków drożdżowych, dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
KROK 2. Następnie dodajemy musztardę, ksylitol oraz sól do smaku, ponownie zagotowujemy i gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz