Dzisiejsza propozycja to tradycja portugalskiej kuchni, którą jest dżem marchewkowy z pomarańczową nutą. Dzięki niemu marchewka w Portugalii uznawana jest za owoc :)
Z opowieści Babci wiem, że w czasie II wojny światowej robiono go także w Polsce z powodu braku dostępu do owoców. Do przygotowania konfitur wykorzystywane były także warzywa, w szczególności ukochana przez naszych rodaków marchewka.Polacy, tak jak Portugalczycy pokochali dżem marchewkowy, gdyż jest niesamowity w smaku oraz bardzo aromatyczny, a to za sprawą soku cytrynowego i skórki pomarańczowej. Dżem doskonale rozpieszcza nasze zmysły oraz świetnie nadaje się do naleśników, chleba, ciast i rozmaitych deserów.
Dżem marchewkowy
Potrzebne składniki
- 1 kg obranej marchewki
- 700 g cukru trzcinowego
- skórki otartej z 1 pomarańczy
- soku wyciśniętego z jednej pomarańczy
- soku wyciśniętego z 2 cytryn
Przygotowanie
KROK 1. Marchewki obieramy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.KROK 2. Ugotowane marchewki odcedzamy i studzimy. Kiedy ostygną miksujemy je na jednolitą i gładką masę.KROK 3. Zmiksowane marchewki zasypujemy cukrem trzcinowym i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę zagotowujemy i smażymy na małym ogniu przez około 30 minut, pamiętając o mieszaniu, aby dżem nie przywarł do garnka.KROK 4. Po tym czasie dodajemy skórkę otartą z jednej pomarańczy i soki wyciśnięte z dwóch cytryn i jednej pomarańczy. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze przez 10 minut. Gotowy dżem przekładamy do słoiczków, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.
Dżem marchewkowy idealnie sprawdzi się jako dodatek do naleśników...
A najlepsze będą te delikatne i puszyste. Jak je przygotować?
Potrzebne składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 1 szklankę wody mineralnej
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczyptę soli
- 1,5 łyżeczki cukru brzozowego
Przygotowanie
KROK 1. Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy 2 jajka, dodajemy 2 łyżki oleju rzepakowego, cukier brzozowy (ksylitol) i sól do smaku.KROK 2. Następnie dolewamy mleko* oraz wodę mineralną i dokładnie miksujemy dla dobrego napowietrzenia ciasta. Tak powstałe ciasto odstawiamy na około 15 minut.* polecam mleko bez laktozy, gdyż nadaje naleśnikom słodki i niesamowity smak.KROK 3. Po tym czasie mieszamy nasze ciasto naleśnikowe i wylewamy jego porcje na patelnię. Smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor.* Przed pierwszą partią smażenia smarujemy delikatnie patelnię olejem (np. za pomocą ręcznika papierowego).
KROK 4. Usmażone naleśniki smarujemy dżemem (ilość wedle upodobań), zawijamy i gotowe!
Ciekawy przepis, nigdy nie jadłam dżemu marchewkowego, ale chyba zrobię :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i serdecznie polecam. Dżemik jest naprawdę smaczny - można się w nim zakochać :D
Usuń